תרגילי התפתחות לתינוק בשנה הראשונה

לידה עד חודש –מהרחם לעולם



זהו חודש לא פשוט לתינוק, מהמקום החמים המוגן והנעים לצאת לעולם מוצף בגירויים. יכולת ההסתגלות של התינוק לעולם החדש מותנית ברכישת ביטחון ואמון בסביבה.
לכן חשוב לאחוז את התינוק בתנוחה מעורסלת, המדמה את התנוחה העוברית ברחם, כך שהראש והרגליים נתמכים בשתי הידיים של ההורים עד כדי היווצרות כפיפה באזור החזה והבטן. פעולה המאפשרת שחרור של גזים וכאבי בטן ומסייעת בקירוב הידיים לקו האמצע (חשוב מאוד בהתפתחות התינוק).

בגיל זה התינוק לומד להכיר את העולם דרך פיו וידיו, בהמשך יווצר קשר בין העין היד והפה. חשוב לתת לתינוק להכניס ידיים לפה, ואף נסו לגרות את פתיחת כף יד התינוק ע"י הכנסת האצבע שלכם או צעצוע לכף ידו. תרגיל זה עוזר אף למימוש רפלקס האחיזה, שבהמשך הופך לאחיזה רצונית.  
רפלקס נוסף הוא רפלקס מורו או רפלקס הבהלה. התינוק רגיש לשינויים במרחב ולרעשים. שימו לב כאשר דלת נטרקת או כאשר שיניתם לתינוק תנוחה, ידיו ורגליו נפתחות בבת אחת כלפי חוץ. על מנת שרפלקס זה יחלוף, על התינוק לחוש בטחון, והביטחון נרכש בגיל זה באמצעות תנוחת העירסול. מעבר לכך כשהתינוק בזרועותיכם חשוב לשנות לו תנוחות. למשל הניחו אותו במצב אנכי כשראשו מונח על הכתף והזרוע שלכם באותו צד אוחזת מתחת לישבן, כשהיד השניה תומכת בגב...

 

העבירו אל הבטן, כשיד אחת תומכת לאורך החזה והבטן ויד שניה
תומכת מעל.

 
על הצד בידיים. סימטריה ויכולת הכפיפה הצידית חשובות לתינוק כך שישרתו אותו בהמשך לצורך התהפכות וזחילה וכמובן בהליכה מאורגנת.
אחזו אותו כך שראשו נתמך על המרפק שלכם ואותה זרוע תומכת בו לכל האורך. כשהוא על הצד.
 

על מנת שהתינוק יכיר את כל צידיו ויתפתח באופן סימטרי, חשוב להרגיל את התינוק כבר מיומו הראשון לשכב בכל המנחים - גב, בטן ושני הצדדים. מרבית התינוקות לא אוהבים לשכב על הבטן והצדדים דבר שעלול לגרום לעיכוב התפתחותי.
תרגיל לשיפור שכיבה על הבטן והצדדים.

1. על הגב - הרימו לתינוק את האגן והשעינו על רגליכם (כאשר אתם יושבים לפניו). שימו לב שנוצרה כפיפה בבית החזה, טפחו קלות על החזה והוסיפו לחיצות עמוקות.

2. גלגלו אל הצד, כך שהרגל העליונה כפופה מעל הרגל התחתונה והברך מונחת על הרצפה. הרגל התחתונה נשארת ישרה על הרצפה. הביאו את ידי התינוק אל הפה, טפחו קלות ולחצו על השכמות והגב.
כך גם לצד השני.

3. גלגלו מהצד אל חצי בטן כשהיד נשארת מתחת לחזה. תנו לתינוק לדחוף ולהוציא לבד את היד. משם המשיכו לגלגל אל הבטן.

 

 

 חודש  עד שלושה חודשים


בגיל זה התינוק אמור לשכב על הבטן, להפנות את ראשו מצד לצד, להרים את ראשו ולהשען על המרפקים.
כדי לתרגל הרמת ראש, התינוק צריך להסכים לשכב על הבטן. על מנת שזה יקרה תרגלי את תהליך השכיבה על הבטן ובסוף התרגיל כשהתינוק על הבטן, קרבי את המרפקים ולחצי קלות על כפות הידיים ועל האגן.

הפניית הראש - כשהתינוק על הבטן כופפי רגל אחת לבית החזה ויישרי את הרגל השנייה. שימי לב שהתינוק יפנה את ראשו לכיוון הרגל הכפופה.  
חיוך צחוק ומלמול - זוהי תחילתה של התקשורת. החיוך הראשון נצפה בגיל חודש. התינוק מתחיל לזהות ולהגיב לסביבה. הוא נמשך בעיקר לפנים. חשוב לקרב את הפנים לתינוק ולדבר אליו באינטונציות שונות תוך כדי עוויות של הפנים. מידי פעם חשוב ליצור שקט ולאפשר לו להגיב.

שלושה חודשים עד שישה חודשים


בגיל זה הרפלקסים הפרימיטיביים חולפים ומגיע רפלקס שיווי המשקל. רפלקס זה משמעותי מאד לכל מיומנויות התינוק שירכוש בעתיד.
ברגע שמטים את התינוק הצידה הוא צריך לייצב את ראשו במרכז ולאזן את גופו לאמצע.
 

 


העברות משקל מהגב אל הצד ומהבטן אל הצד - לפני שהתינוק מתהפך הוא מתנסה בהעברת משקל. תהליך שישרת אותו בזחילה ובהליכה ובעתיד כילד בטיפוס דילוג וכד'...
תרגיל מהגב אל הצד - הרימי את רגלי התינוק לכיוון פניו ותני לו לאחוז בידיו את כפות הידיים, באופן הזה הניעי אותו מצד לצד.
 

 

 

 

מהבטן אל הצד - כופפי את הרגל לכיוון בית החזה, כך שהתינוק נשען על המרפקים עד שיד אחת מתנתקת. אפשר לעודד את הניתוק בעזרת גירוי עם צעצוע.

 

 


התהפכות מלאה מהגב אל הבטן - כופפי רגל אחת והעבירי מעל הרגל הישרה אל הצד הנגדי כך שהאגן והחזה ימשיכו את הגלגול אל הצד. מהצד ישרו לאט את הרגל ותנו לשאר הגוף להתגלגל אל הבטן.

 

 


התהפכות מהבטן אל הגב - כופפי את הרגל אל החזה עד לניתוק היד והמשיכי לגלגל מהרגל עד אל הגב. חשוב לשים לב לכך שהיד שנשענת על הרצפה לא יוצאת החוצה, אלא נכנסת מתחת לחזה!

 

 

 

סיבוב סביב ציר - התינוק מסתובב סביב עצמו לשני הכיוונים. זהו שלב מקדים לזחילת גחון. עודדי את התינוק בעזרת צעצוע להסתובב לאחור.

 

שישה חודשים עד תשעה חודשים


זהו השלב המורכב ביותר בו מתרחשים רוב שלבי התפתחות התינוק.
זחילת גחון - התינוק מתחיל לזחול כשהוא על גחונו בתאום מושלם של יד ורגל נגדית. כדי לעודד את היווצרות האלכסונים והקוארדינציה השכיבו את התינוק על הגב והפגישו יד ורגל נגדית ובצורה זו גלגלו אותו לכיוון היד שנשארת על הרצפה. בנוסף דאגו לחשוף את כפות רגליו ועודדו אותו ממרחק קצר להתקדם קדימה.
 
עלייה על 6 - בסביבות גיל 8 חודשים התינוק עולה על 6 ומניע עצמו קדימה ואחורה, בהמשך ילמד להעביר משקל ולנתק כל פעם יד אחת ולהתחיל לזחול. שלב זה חשוב מאוד לחיזוק חגורת הכתפיים.
כשהתינוק על הבטן לחצי על השוקיים לכיוון הרצפה וביד השניה הרימי את החזה כלפי מעלה, עד שהתינוק עולה על 6. כדי לעודד את הזחילה גרי בעזרת צעצוע להרים כל פעם יד אחת מהרצפה ולהעביר משקל.
 
 
מעבר לישיבה - חשוב לא להושיב תינוק אלא לעודד אותו להתיישב לבד בכוחות עצמו. ממצב 6 הטי את האגן הצידה לכיוון הרצפה, עד שהתינוק מנתק את ידיו ומתיישב.  
מהגב לישיבה - אחזי לתינוק יד ורגל נגדית כשהוא על הגב וגלגלי אותו לכיוון היד החופשייה בהטייה כלפי מעלה, כך שכדי להתיישב הוא צריך לדחוף בידו החופשייה את הרצפה ולהתיישב.  

תשעה חודשים עד שנה


מעבר לעמידה - העמידי את התינוק בישיבת כריעה כשהוא נשען על כפות רגליו והאגן באוויר ועודדי אותו בעזרת צעצוע להזדקף. חשוב לא להעמיד את התינוק טרם למד זאת בכוחות עצמו.
מעמידה להליכה - חשוב לא להוליך תינוק אלא לתת לו ביטחון ללכת לבד. אפשר לעודדו להליכה ע"י גירוי בעזרת בועות סבון באוויר תוך שהוא נשען בעמידה ליד שולחן ולאט לנסות לנתק את ידיו.   



מתפתחים ממודעות, הבנה והרבה אהבה.....
ושיהיה בהצלחה!

 

כל הזכויות שמורות © 2010 קואליטי נט - בניית אתרים